De succesvolle RPA werkwijze en het Development Framework van Peacock!

Eerder schreven wij al blogs over het aansturen van meerdere bots met Power Automate en het grip houden op uw bot park met behulp van een RPA performance dashboard in Power BI. Hoe bouwt u nou robuuste robots? Hoe zorgt u ervoor dat een andere/nieuwe ontwikkelaar snel zijn weg weet te vinden in het geautomatiseerd proces? Hoe kunt u proactief handelen wanneer zich problemen voordoen? In deze blog lichten wij een tip van de sluier omtrent onze werkwijze en het RPA Development Framework.

RPA Development Framework

Het RPA Development Framework dat Peacock heeft ontwikkeld is bedoeld om gestructureerd, efficiënt en consistent RPA processen te ontwikkelen en RPA landschappen in te richten. Het framework is herbruikbaar en zorgt ervoor dat RPA binnen een organisatie schaalbaar is en blijft. Wat omvat deze werkwijze en wat zijn de voordelen daarvan:

RPA Development Framework.jpg
RPA Development Framework | Peacock

Vastlegging

Alles valt of staat met de vastlegging van het proces. Het is belangrijk om bij aanvang van het project een kick-off afspraak te plannen met de proces betrokkenen. In deze afspraak wordt het proces tot in het kleinste detail doorgenomen. Wij doorlopen de exacte stappen in de betreffende applicaties, bespreken validaties en nemen de contactmoment en planning door. Het proces leggen wij vast op video of met een proces recorder/ proces advisor. Alle informatie wordt vervolgens vastgelegd in een ontwerpdocument. Dit document wordt gedurende de ontwikkeling en aan het einde van het project geüpdatet. Eventuele latere wijzigingen houden wij hierin ook bij.

Uniforme RPA werkwijze

Het framework zorgt voor een uniforme werkwijze binnen het RPA team. Iedere ontwikkelaar heeft zijn eigen stijl. Dat hoort erbij en is ook nodig om vernieuwing en creativiteit te bevorderen. In grote lijnen is het echter raadzaam volgens dezelfde structuren en conventies te werken Wanneer je een bot script van een andere ontwikkelaar moet reviewen, beheren of aanpassen weet je snel waar je naar bepaalde functionaliteit moet zoeken. Hiervoor gebruiken wij een overkoepelende architectuur en zijn er afspraken over bijvoorbeeld naamgeving van variabelen en het gebruik van opmerkingen. Het mooie is dat deze werkwijze zelfs toepasbaar is over meerdere RPA tools. Zo passen wij dit toe in PAD, maar ook in Workfusion en Uipath. Uiteraard binnen de mogelijkheden en werking van de specifieke tool. Ook wanneer een bedrijf de RPA competentie intern wil opbouwen, en wij als begeleidende partij betrokken zijn, is het voor review en ondersteuning ideaal wanneer medewerkers op het toepassen van de verschillende aspecten van het framework getraind zijn.

Transaction handling

Ook voor het afhandelen van transacties wordt een bepaalde werkwijze gehanteerd. Het is belangrijk dat bij een mislukte transactie de bot niet direct stopt. Mochten er zich problemen voordoen, wordt de transactie indien mogelijk opnieuw verwerkt. En tot slot is het belangrijk dat de transactie gevalideerd wordt en bij eventuele afkeur mogelijk wordt teruggedraaid. Deze validaties worden vaak vergeten, terwijl dit een van de belangrijkste onderdelen is! 

“Opzoek naar een partij die snel reageert, creatief meedenkt naar oplossingen en de business begrijpt? Geen uitgebreide implementatie-plannen en PowerPoint sheets, maar snel en doeltreffend implementeren? Dan zit je bij Peacock goed!”

Steven van Duijn | Financieel Directeur | Takkenkamp Groep

Exception en error handling

Wilt u een bot leren omgaan met pushberichten, notificaties, pop-ups, wisselende werking van applicaties, etc.? Kortom, onzekerheid. Dan kan dit met exception handling. Door tijdens het ontwikkelen met zoveel mogelijk scenario’s rekening te houden en gebruik te maken van verschillende exception handling technieken maakt u een RPA script robuust en flexibel. Uiteraard kan het voorkomen dat er zich een probleem voordoet waarmee een bot niet overweg kan. Dan is het belangrijk dat de benodigde gegevens worden vastgelegd en de juiste mensen op de hoogte worden gesteld.

Rapportage en logging t.b.v. monitoring en analyse

Na afronding van de werkzaamheden zorgen wij – indien gewenst – dat de proces eigenaar/ verantwoordelijke op de hoogte wordt gesteld van de verrichte werkzaamheden. Eventuele functionele uitval wordt d.m.v. handmatige opvolging verder verwerkt of opnieuw aangeboden. Hier zijn verschillende methoden voor. Rapportages versturen wij via de mail of het e.e.a. loggen wij in een database. Hier bouwen wij een mooi RPA performance en monitoring dashboard voor. Alle transacties archiveren wij daarnaast standaard.

Overdacht en RPA beheer

Door toepassing van het framework zijn projecten makkelijk overdraagbaar van het projectteam naar de beheer afdeling. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer een ontwikkelaar met vakantie gaat. Haar/zijn collega’s weten makkelijk functionaliteit te vinden en maken gebruik van gedetailleerd naslagwerk door de hoogwaardige documentatie. Of eerste lijn beheer nu door de klant zelf of door onze beheerafdeling wordt gedaan, door error handling en logging goed in te richten is er altijd snel iemand op de hoogte van eventuele problemen. Er is er direct aanvullende informatie beschikbaar in de vorm van error logs en print screens. Wanneer u aangesloten wordt op Peacock’s RPA beheerportaal is het probleem al verholpen voordat u tijd hebt gehad om te bellen!

RPA en het RPA Development Framework binnen uw organisatie

Bent u na het lezen over Peacock’s RPA Development Framework enthousiast geworden over RPA in het algemeen of over deze robuuste werkwijze? Peacock heeft een hoogwaardig team RPA ontwikkelaars klaar staan! Zij gaan graag met of bij u aan de slag om repetitief, vervelend of secuur werk uit handen te nemen. Wilt u de RPA competentie zelf binnen uw bedrijf opbouwen? Ook daar helpen wij graag bij. Door middel van onze RPA opleiding leiden wij uw personeel op om optimaal gebruik te maken van RPA technologie. Wij blijven een sparringpartner en zijn beschikbaar voor vragen, reviews en andere ondersteuning.

Starten met RPA?

Om RPA succesvol te implementeren bieden wij verschillende RPA-diensten aan. Onze aanpak is erop gericht om verschillende typen organisaties te helpen bij het inzetten van RPA. Hierbij passen wij ons graag op uw behoefte aan. Lees hier welke stappen wij doorlopen om RPA succesvol in uw organisatie te implementeren! Of neem contact op via onderstaande knop.

Meer informatie?

App mij