Dashboarding met Excel

Excel is een veel gebruikte tool voor dashboarding. Zo goed als iedereen heeft de beschikking over Excel. Daardoor is het inzichtelijk maken van data met Excel een voor de hand liggende keuze.

Dashboarding in Excel is in sommige gevallen de uitkomst om data te visualiseren, maar vaak kan het makkelijker door gebruik te maken van Power BI.


Om dashboards te creëren in Excel zijn de volgende stappen benodigd:

 • Het verzamelen van alle data. Meestal gaat het om meerdere exports uit verschillende systemen die in losse Excel-documenten verzameld worden
 • Het verwerken van de data, zodat alle bestanden in hetzelfde format zijn
 • Het maken van draaitabellen om de data visualiseren in een dashboard
 • Het delen van het dashboard binnen de organisatie door het bestand te mailen of op een centrale plaats neer te zetten
 • Het verwerken van de data en het maken van de juiste draaitabellen is lastig voor veel gebruikers
 • Er is veel (hand) werk nodig in Excel
 • Dashboarding in Excel is foutgevoelig
 • Het maken van de dashboards kost veel tijd, bijvoorbeeld bij het consolideren van de jaarrekening
 • Data die zich in meerdere systemen bevinden kunnen niet gekoppeld worden met Excel
 • Grootte datasets leidt tot performance problemen

Dashboarding in Power BI

Excel is van Microsoft, net als Power BI. Power BI is de grote broer van Excel als het gaat om dashboarding. Tegen geringe kosten kunt u werken met Power BI, dit werkt voor dashboarding veel makkelijker dan Excel. In de meeste gevallen hoeft u dan ook geen exports meer vanuit systemen naar Excel te halen. Hiervoor kunt u een koppeling realiseren tussen uw bronsysteem en Power BI. Ons advies is om een datawarehouse in te richten om de performance van uw bronsystemen zo min mogelijk te beïnvloeden en maximale flexibiliteit te realiseren in uw dashboarding. Heeft u belangrijke data die alléén toegankelijk is via Excel? Dat is geen probleem! Power BI koppelt moeiteloos met Excel.

De voordelen van Power BI dashboarding in plaats van Excel

 • Geen handmatige acties meer, dit scheelt u tijd.
 • Het automatiseren van de processen en inbouwen van validaties zorgt ervoor dat u altijd betrouwbare data heeft.
 • Data uit andere systemen worden rechtstreeks gekoppeld, waardoor u altijd de beschikking heeft over real-time data.
 • Voor de eindgebruiker is het heel makkelijk aanpassingen te doen in het dashboard.
 • Het dashboard in Power BI is interactief, waardoor u makkelijk zelf analyses kunt doen.

Door met Power BI te werken in plaats van Excel kunt u de tijd die u kwijt was aan het maken van de dashboards nu benutten om meer analyses en inzichten om te zetten in acties. 

Hoe van Excel dashboards overgaan op Power BI dashboards

Bent u gewend uw dashboards in Excel te maken? Dat is een mooie eerste stap. Dan weet u namelijk al welke data u inzichtelijk wilt maken en wat voor u belangrijke KPI’s zijn. U kunt zelf starten met het inrichten van uw dashboards in Power BI door een licentie af te nemen (€8,40 per gebruiker per maand), of te beginnen met een proefversie.

Heeft u behoefte aan begeleiding bij het ontwikkelen van een Power BI dasboards, dan helpen wij u graag door middel van een van onze BI-diensten. 

Roelofs Groep

“De open communicatie, snelle opvolging, duidelijke afspraken en prettige contacten passen ook bij Roelofs. Hierdoor verlopen de projecten prima. Wanneer je ziet dat het in de praktijk werkt, dan hoef je niet verder te zoeken of te twijfelen.”

Stephen Haverkamp | CFO | Roelofs Groep

Wilt u meer halen uit uw dashboards?

Peacock is Gold Partner van Microsoft. Wij kunnen uw organisatie helpen data te vertalen naar inzichten en acties.

Dat doen wij door de dashboards voor u te maken, waarin u zelf aan de knoppen kunt draaien om tot elk detailniveau in te zoomen. Wij maken duidelijke en interactieve dashboards. Niet alleen fancy dashboards, maar ook inhoudelijk de allerbeste.

Wilt u zelf aan de slag met het inzetten van Power BI voor uw organisatie? Wij verzorgen ook Power BI trainingen.

Dashboards van Peacock

Onze standaard BI-dashboards zijn gebouwd met Microsoft technologie. De dashboards worden geüpdatet en in uw bedrijfsspecifieke implementaties worden validaties ingebouwd. Zo heeft u altijd en overal betrouwbare data tot uw beschikking.

Door te werken met standaard BI-dashboards en automatische data validaties zijn onze BI-dashboards eenvoudig in gebruik en onderhoud. Hierdoor wordt uw BI omgeving gemakkelijk en efficiënt beheerst.

Door te werken met standaard BI-dashboards en fixed fees voorkomt u hoge kosten, zowel bij de implementatie als bij het onderhoud.

Binnen 6 weken een volwaardige datawarehouse gericht op 1 deelgebied (financieel, verkoop, voorraad, inkoop).

De dashboards kunnen op elk systeem worden geïmplementeerd. Het data model is getest voor o.a.: Dynamics 365, Navision, SAP, Exact, Afas, Oracle, JD Edwards, Infor, Metacom, Sage en Coda.

Het verversen van data wordt volledig automatisch gedaan. U beschikt daarom altijd over up-to-date informatie. Dashboards zijn toegankelijk op al uw devices.

Snel en voordelig starten met onze standaard BI dashboards?

Om u makkelijk op weg te helpen hebben we voor de meest gebruikte KPI’s in organisaties standaard dashboards ontwikkeld, ook wel accelerators genoemd. Peacock zorgt er voor met deze standaard BI oplossingen – op het gebied van financiën, verkoop, inkoop en voorraad – dat u uw data sneller, goedkoper en beter inzichtelijk krijgt.

Lees meer over Power BI en onze standaard dashboard accelerators >

Overstappen naar Power BI met behulp van Peacock?

Peacock is de Power BI specialist en Gold Partner van Microsoft. Wij helpen u graag!

App mij

Bedankt voor het invullen!

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons op LinkedIn. Blijf op de hoogte van Peacock en de laatste ontwikkelingen op het gebied van RPA & BI