Data analytics & Robotic Process Automation als kwaliteitsimpuls en funfactor bij het controleproces en rapportageproces!

Data Analytics, Robotic Process Automation (RPA), Big Data, Artificial Intelligence, Machine Learning, Data lakes en uiteraard Blockchain technology. Deze termen vliegen ons vandaag de dag om de oren. Allemaal gave technologische ontwikkelingen die veel kansen voor organisaties bieden. Vooral op het gebied van het controleproces en rapportageproces!

 

Het controleproces en rapportageproces in de praktijk

 

De praktijk van vandaag is dat bedrijven worstelen met het goed toepassen van automatisering. In de meeste gevallen op de finance afdeling bij het controleproces en rapportageproces. Meesterlijke excelsheets en kunst- en vliegwerk zijn nodig om data te onttrekken uit systemen en vervolgens te verwerken in de nodige analyses. Als halverwege blijkt dat er een getal niet meer klopt, is het monnikenwerk om de fout te ontdekken. Soms zelf zo erg dat het net zo snel is om gewoon weer opnieuw te beginnen met het downloaden van data. Leuk? Nee. Zeker wanneer de limieten van Excel in performance pijnlijk duidelijk worden. En ook niet als een accountant achteraf graag wil herleiden hoe een rapportage tot stand is gekomen. Tot slot resulteert dit tijdrovende werk “slechts” in een momentopname. Dit geeft in de meeste gevallen alleen de stand van een financiële post weer in plaats van de onderliggende stromen en trends.

 

Kansen in het controleproces en rapportageproces

 

Zijn er dan alleen maar problemen? Gelukkig niet! Technologische ontwikkelingen zoals Data Analytics en Robotic Proces Automation (RPA) bieden veel mogelijkheden wanneer u ze goed toepast.

 

Een paar voorbeelden uit eigen stal: Financial Control Accelerator en Robotic Process Automation 

 

 

 

Welke voordelen bieden FCA en RPA?

 

Waarom is dit goed nieuws? Twee redenen: in beide voorbeelden zien we dat het controleproces en rapportageproces beter en vaker worden gedaan. Data analyse kijkt naar alle transacties; wat voor een mens onbegonnen werk is. Robots worden niet moe, raken hun concentratie niet kwijt en kunnen al gedurende de maand werk uitvoeren. Bij twijfel leggen ze de situatie alsnog aan de controller voor. Dit levert duidelijk een kwaliteitswinst op. Het tweede is dat het werk van de controller zich meer kan richten op uitdagende werkzaamheden. Daarnaast is er niets zo fijn als daadwerkelijk grip hebben en in control zijn van de financiën. Vandaar dat deze ontwikkelingen ook bijdrage aan een funfactor in het werk van de controller. Eén voorwaarde: automatisering werkt alleen als het goed wordt toegepast.

Meer informatie?

App mij