Is RPA iets voor mijn organisatie?

De prangende vraag die eenieder natuurlijk heeft is; hoe bepaal ik of wij RPA in onze processen in kunnen zetten? Deze vraag kunt u na het lezen van deze blog beantwoorden.

Laten we stap voor stap uitzoeken of RPA iets voor uw organisatie kan zijn.

In onze blog Wat is RPA?!’ hebben wij verteld wat RPA is en wat de voordelen zijn. RPA, oftewel Robotic Process Automation is niets meer dan een virtuele werknemer. Alle digitale werkzaamheden met een routinematig karakter kan de virtuele medewerker uitvoeren. Maar is RPA iets voor mijn organisatie?

 

Stap 1Klaar voor RPA?

 

We beginnen met het beantwoorden van onderstaande vragen:

Weet u wat de voordelen van RPA zijn?

 

Wilt u als organisatie dat medewerkers zich bezighouden met inhoudelijke en uitdagende werkzaamheden of met werkzaamheden met weinig toegevoegde waarde?

 

Mooi, u bent klaar voor RPA. U weet wat de voordelen zijn en u wilt dat medewerkers zich meer met denkwerk bezighouden. Laten we een proces gaan zoeken.

 

Stap 2: Vind het proces!

 

Om een proces te vinden begint u met het zoeken naar repeterende werkzaamheden. Tip, deze vindt u vaak in de backoffice. Kijk vooral naar werkzaamheden waar collega’s bezig zijn met:

 

Stap 3: Is het een geschikt proces?

 

Selecteer processen die (gedeeltelijk) voldoen aan onderstaande regels:

 

*Processen hoeven niet 100% gestandaardiseerd te zijn. Wanneer u bijv. 80% van het proces, wat wel gestandaardiseerd is, kan robotiseren, levert het ook winst op! Focus niet op de uitzonderingen maar op het repeterende deel van het proces.

 

Gelukt? RPA kan iets voor jullie zijn! De vraag die nog rest is wat moet er gebeuren voordat de robot in jullie omgeving kan werken? Om RPA succesvol in jullie organisatie in te zetten moeten er nog wel stappen worden ondernomen. Deze stap, stap 4, doorloopt u als het goed is met uw gekozen RPA-implementatiepartner.

 

Stap 4: Vervolgstappen om RPA in de organisatie in te gaan zetten.

 

 

Stap 5: Hoe creëert u draagvlak?

 

Een andere belangrijke stap die u moet nemen, is het creëren van draagvlak. Het is en blijft spannend voor medewerkers, die direct bij het proces zijn betrokken, om RPA te omarmen. In onze blog ‘Hoe creëer ik draagvlak bij de implementatie van RPA‘ geven wij u handvatten om op verschillende manieren draagvlak te creëren.

Is RPA iets voor uw organisatie?

Meer informatie?

App mij