Wordt Power BI in 2021 weer de marktleider?

Medio februari is het weer zover. Dan komt de Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence platforms 2021 uit. Wordt Power BI weer de marktleider of wordt zij van hun troon afgestoten door Tableau, Qlik of een andere BI-leverancier? In deze blog zoomen wij in op Power BI. De marktleider op het gebied van BI in de afgelopen jaren.

Wat is Business Intelligence?

Zoals wij in onze vorige blog vertelden bestaat Business Intelligence al een lange tijd en is het voor iedere organisatie onmisbaar geworden. Het doel van business intelligence is om bedrijfsdata inzichtelijk te maken. Waar vroeger Business Intelligence (en dan voornamelijk het maken van data dashboards) een taak was voor IT, verschuift dit naar de business. IT bouwde de rapporten en leverde dit aan de eindgebruiker. Dit wordt ook wel ‘Technical BI’ genoemd.

Tegenwoordig is het maken van de rapportages of dashboards steeds verder verschoven richting de eindgebruikers. We spreken dan van ‘Self Service BI’. Bij ‘Self Service BI’ zorgt IT nog steeds ervoor dat alle data opgeschoond en betrouwbaar is. Maar het is uiteindelijk de eindgebruiker die zelf de beschikbare data kan omzetten naar relevante dashboards.

Power BI is één van de ‘Self Service BI-oplossingen’ die het voor de eindgebruikers heel makkelijk maakt zelf data inzichtelijk te maken.

Power BI

In 2006 is een klein intern team van Microsoft het project genaamd ‘Gemini’ gestart. Zij namen de kracht van SQL Server Analysis Services (SSAS) over en maakte dit beschikbaar in een in-memory-engine. In 2009 veranderde de projectnaam van Gemini naar Power Pivot en werd het uitgebracht als een gratis Excel add in van Microsoft. Later volgden initiatieven zoals Power View en Power Query.

Vanaf 2010 begon Microsoft met de integratie van meerdere elementen van in SQL en Excel, deze programma’s hadden namelijk al enkele BI-functionaliteiten. In 2015 maakte Microsoft Power BI service bekend en direct stonden er 500.000 mensen gereed om het te gaan testen. Sinds 2016 is volgens Gartner Microsoft Power BI leider in Analytics en Business Intelligence.

5 voordelen van Power BI:

 • Gebruiksgemak
  Met de vooraf gedefinieerde dashboards en rapporten en ‘Plug & Play’ kunt u als eindgebruiker zonder uw IT-afdeling dashboards in elkaar zetten. Power BI ziet er precies zo uit zoals alle office-applicaties, waardoor u als eindgebruiker direct aan de slag kunt gaan. Updates worden automatisch geïnstalleerd en daardoor maakt u iedere maand gebruik van de nieuwste features.
 • Cloud based service
  Dit maakt het mogelijk om alle rapporten en dashboard op alle devices te laten zien. Altijd en overal heeft u toegang tot uw up-to-date data! Zelfs in de auto.

 • Performance
  Er zijn meerdere manieren om uw data aan Power BI te koppelen. De juiste keuze voor een goede infrastructuur is afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw data. Door de mogelijkheden met een directe koppeling en een brondatabase, datawarehouse on-premise of in de cloud of een big dataoplossing in Snowflake of Azure datalake kunt u altijd uw data snel inzichtelijk maken voor besluitvorming en analyse. 
 • Prijs
  Naast de gratis versie – waar je als beginnend bedrijf op het gebied van BI redelijk mee uit de voeten kan – betaal je voor de Pro versie €8,40 per maand per gebruiker. Power BI is de goedkoopste BI-leverancier.

 • Integratie met Microsoft-producten
  Power BI is onderdeel van de Microsoft BI Stack. Microsoft BI stack geeft u alle tools om een BI-oplossing te bouwen, beheren en te gebruiken. Iedere organisatie met een Microsoft licentie kan Power BI gebruiken. Veel gebruikers zijn ook al bekend met Excel, waardoor de stap naar Self Service BI gemakkelijk is. Daarnaast zijn er integraties met PowerApps, Flow en Dynamics 365. Daardoor bent u als organisatie in staat om applicaties te bouwen en processen te automatiseren. Het delen van dashboards kan weer door de connecties met OneDrive, SharePoint en Microsoft Teams.

Wordt Power BI opnieuw de marktleider?

Als we kijken naar de ontwikkelingen die Power BI heeft gemaakt en gaat maken, dan verwachten wij dat Power BI weer marktleider wordt.

De prioriteiten die Power BI op de roadmap heeft staan zijn:

 • Self-Service Analytics voor iedereen
  Iedereen binnen de organisatie moet met data kunnen werken. Daarom investeert Power BI in eenvoudige, intuïtieve ervaringen die geïntegreerd zijn in Office 365.

 • Uniform platform voor zakelijke BI
  De mogelijkheid om als organisatie een globaal beheerd, schaalbaar, veilig en geïntegreerd BI-platform te maken en rapportages op ondernemingsniveau op wereldwijde schaal te ontwikkelen.

 • Analyse van big data voor Azure Data Services
  Wanneer u extreem grote of complexe datasets wilt gebruiken in uw dashboards en analyses, kunt u naadloos gebruik maken van Azure Data Services. Door de integratie met Azure Data Services en Power BI bent u verzekerd van optimale performance. 

 • Kunstmatige intelligence (AI) voor BI
  Eindgebruikers kunnen data verkennen, automatisch patronen zoeken, data begrijpen en toekomstige uitkomsten voorspellen. Zonder dat hier programmeercode aan te pas komt.

Kortom, wij verwachten dat Power BI in 2021 marktleider blijft. 

Waarom adviseert Peacock om Power BI te gebruiken?

De voordelen van Power BI; gebruiksgemak, cloud based service, performance, prijs en integratie met andere Microsoft-producten maken het voor iedere organisatie interessant om op een laagdrempelige manier te beginnen met BI. Wilt u als organisatie verder groeien op het gebied van BI en dus een meer volwassen BI-oplossing? Dan kunt u met Power BI gemakkelijk upgraden. 

Daarom heeft Peacock ervoor gekozen om te werken met Power BI als onderdeel van de Microsoft BI stack. Power BI is niet alleen marktleider, ook in de toekomst zal Power BI naar verwachting voorop blijven lopen in de ontwikkelingen.

Zijn wij misschien bevooroordeeld? Wellicht. Denkt u dat een andere BI-leverancier marktleider wordt, dan horen wij graag wie en waarom. Laat het ons weten!

Gebruik maken van de voordelen van Power BI?

Peacock is Microsoft Gold Partner. Wij hebben de expertise is huis Power BI snel en goed te implementeren in uw organisatie. Onze collega’s zijn gecertificeerd door het volgen van diverse Microsoft-trainingen en het behalen van diploma’s door het afleggen van examens. Zo zorgen wij er continu voor dat wij de nieuwste Power BI kennis in huis hebben!

Wilt u eens verder praten over de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Meer informatie?

App mij