Wat is Business Intelligence?

Wist u dat Business Intelligence als eerst werd ingezet voor dubieuze praktijken?

We gaan terug naar het jaar 1865 wanneer het begrip Business Intelligence voor het eerst werd genoemd. In het boek Cyclopaedia of Commercial and Business Anecdotes beschreef Richard Miller Devens hoe een bankier Sir Henry Furnese zijn concurrenten voor bleef door inzichten te vergaren in politieke kwesties en instabiliteit van de markt. Furnese gebruikte helaas deze voorkennis voor dubieuze doeleinden waardoor hij bekend werd als corrupte financier. Het idee om data te verzamelen en hier lering uit te trekken is toen begonnen!

De term Business Intelligence (BI) werd voor de meeste van ons pas een bekend begrip sinds het einde van de jaren 90 en het begin van deze eeuw.

Betekenis Business Intelligence

Laten we beginnen met de betekenis van Business Intelligence. Business Intelligence heeft als doel om vanuit uw data, inzichten te krijgen waarmee u operationele of strategische beslissingen kunt nemen.

BI maakt gebruik van de data die uw organisatie bezit en publiekelijk beschikbare data. Op basis van deze data kunt u verbanden leggen, trends zien en voorspellingen doen. Business Intelligence is onmisbaar voor het effectief en efficiënt sturen van uw organisatie. Maakt u nog geen gebruik van Business Intelligence of is uw business intelligence omgeving niet optimaal ingericht, dan laat u een hoop voordelen liggen.

 

Definitie BI:
Met business intelligence wordt alle data verzameld uit interne en externe bronnen, om deze data om te zetten in informatie waarop u acties kunt ondernemen. Dus op data gefundeerde beslissingen kunt nemen. Een bekende uiting van Business Intelligence is dashboarding, waarbij de data overzichtelijke gepresenteerd wordt.

Waarom Business Intelligence onmisbaar is

Maakt u gebruik van managementinformatiesystemen en maakt u gebruik van Excel om data inzichtelijk te maken? Dan heeft BI toegevoegde waarde voor uw bedrijf.

De uitdaging in deze systemen en in Excel zit in het continu meten van de ontwikkelingen van de organisatie. Voor elk nieuw vraagstuk moet een nieuw dashboard en rapportage door IT worden ontwikkeld. De business is daardoor sterk afhankelijk van IT en kan soms wel weken moeten wachten op goede rapportages.

BI-oplossingen zoals Power BI, Reporting Services, Qlik en Tableau maken het makkelijker om zelf rapportages te maken. Op ieder moment en op elk device heeft de business alle antwoorden paraat. Met hulp van goede rapportages kunt u als organisatie betere beslissingen nemen. Op basis van historische data en actuele data kunt u:

 • Verbanden leggen: U beschikt over een schat aan data. Waarschijnlijk zoveel data dat u geen verbanden meer ziet of dat het een tijd duurt voordat u verbanden kunt zien. BI combineert betrouwbare data en u ziet wat voor een invloed een bepaalde actie heeft op uw resultaten.
 • Trends zien: Afgelopen jaren historische data opgebouwd? U bent in staat om de data van vandaag te vergelijken met vijf jaar geleden, of alle data van de afgelopen maand te vergelijken met dezelfde periode van een jaar geleden. Op basis van deze inzichten maakt u operationele en strategische beslissingen.

Als Business Intelligence is omarmt binnen de organisatie en u heeft betrouwbare en historische data tot uw beschikking, dan kan de stap worden gezet naar Predictive Analytics:

 • Voorspellingen doen: Stel u bent een onderwijsinstelling met een groot verloop van medewerkers. Op basis van de beschikbare data van medewerkers die weg zijn gegaan, kunt u voorspellen dat medewerkers die vallen in het profiel: 30-35 jaar, X salaris, X werkuren, X afstand tot werklocatie, verantwoordelijkheden XYZ een grote kans hebben om binnen nu en één jaar ergens anders aan de slag te gaan. Als organisatie weet u wat u te wachten staat en kunt u hierop inspringen.

Welke BI-software bestaat er?

Er zijn verschillende BI-oplossingen op de markt, onder andere Power BI, Reporting Services, Qlik en Tableau. Eigenlijk zijn het visualisatietools waarin u als organisatie rapportages kunt bouwen, maar dat terzijde. De voordelen die bij elke oplossing terugkomen zijn: leveren tijdwinst op, self-service mogelijkheden en kunnen een grote hoeveelheid data afhandelen. De twee oplossingen die Peacock aanbiedt zijn:

 1. Microsoft Power BI 
  Voor de meeste mensen is dit de bekendste BI-oplossing. Power BI is goedkoop, het meest gebruiksvriendelijk voor de eindgebruiker en goed in het delen van data (op alle devices). Daarnaast ontwikkelt Power BI zich razendsnel en integreren zij met het Power Platform.
 2. Reporting Services
  De kracht van Reporting Services zit in het feit dat er meer functionaliteiten beschikbaar zijn om rapportages te ontwikkelen. Zelf queries schrijven behoort tot de mogelijkheden, waardoor ontwikkelaars meer controle hebben bij het aanmaken van rapportages en het ophalen van data uit het datawarehouse.


Als eindgebruikers zelf rapportages moeten maken dan is Power BI de tool. Blijft de ontwikkeling van rapportages bij IT, dan biedt Reporting Services meer mogelijkheden.

Waarom BI van Peacock?

 1. Betrouwbaar 
  Onze BI-oplossingen zijn gebouwd met Microsoft technologie. De BI-oplossingen worden geüpdatet en in uw bedrijfsspecifieke implementaties worden validaties ingebouwd. Zo heeft u altijd en overal betrouwbare data tot uw beschikking.

 2. Beheersbaar
  Door te werken met standaard BI-oplossingen en automatische data validaties zijn onze BI-oplossingen eenvoudig in gebruik en onderhoud. Hierdoor wordt uw BI omgeving gemakkelijk en efficiënt beheerst.

 3. Betaalbaar (fixed fee)
  Door te werken met standaard BI-oplossingen en fixed fees voorkomt u hoge kosten, zowel bij de implementatie als bij het onderhoud.

 4. Projectaanpak
  Wij werken altijd in korte sprints. Snel resultaat, snel kunnen (bij)sturen en snelle doorlooptijd van de ontwikkeling. Daardoor worden hoge kosten voorkomen.

 5. Snelle implementatie
  Binnen 6 weken een volwaardige datawarehouse gericht op 1 deelgebied (financieel, verkoop, voorraad, inkoop).

 6. Bron-onafhankelijk
  De BI-oplossingen kunnen op elk systeem worden geïmplementeerd. Het datamodel is getest voor o.a.: Dynamics 365, Navision, SAP, Exact, Afas, Oracle, JD Edwards, Infor, Metacom, Sage en Coda.

 7. Altijd en overal up-to-date
  Het verversen van data wordt volledig automatisch gedaan. U beschikt daarom altijd over up-to-date informatie. Dashboards zijn toegankelijk op al uw devices.

 8. Cloud en on-premise
  Peacock levert Business Intelligence op uw lokale IT-omgeving, maar ook geheel in het Microsoft Azure platform.

 9. Gold Partner Microsoft
  Wij zijn Microsoft Gold Partner in Business Intelligence. Dit betekent dat wij de juiste technische expertises in huis hebben. Onze collega’s zijn gecertificeerd door het volgen van diverse Microsoft-trainingen en het behalen van diploma’s door het afleggen van examens. Zo zorgen wij er continu voor dat wij de nieuwste kennis in huis hebben.

Meer weten over wat BI voor uw organisatie kan betekenen? Neem via onderstaande knop contact op. 

Meer informatie?

App mij