Wat is Microsoft Fabric en hoe begin je ermee?

De stap naar de Cloud staat voor veel organisaties nog vers in het geheugen. De wereld van de data-analyse staat echter niet stil. De vraag vanuit de markt en het aanbod van Microsoft volgen elkaar op de voet. En om te blijven voldoen aan de vraag vanuit de markt heeft Microsoft ‘Fabric’ geïntroduceerd. Fabric is een alles-in-één platform dat data engineering, Data Science, en real-time analytics samenbrengt in één geïntegreerde omgeving. Wat is het, wat kun je ermee en hoe start je ermee? 

In dit blog gaan we dieper in op Microsoft Fabric, bekijken we wat het te bieden heeft en ontdekken we hoe het jouw bedrijf kan helpen bij het nemen van datagedreven beslissingen. 


Wat is Microsoft Fabric
Microsoft Fabric is een geïntegreerd analytics-platform dat diverse componenten van Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory samenbrengt. Door gebruik te maken van de OneLake- en Lakehouse-architectuur, biedt Fabric een gestroomlijnde omgeving waarin je al je data opslaat, verwerkt en analyseert. Dit zorgt zowel voor een verbeterde workflow en voor consistente en herhaalbare resultaten in je data-analyseprocessen. 


Welke voordelen biedt Fabric?

Microsoft Fabric biedt een nieuwe kijk op hoe ondernemingen hun datastructuur beheren. Door een breed scala aan dataverwerkings- en analysefuncties te integreren in één platform, biedt Fabric een krachtige omgeving voor het bouwen van datagedreven oplossingen. Met zijn robuuste technische fundamenten en gebruiksvriendelijke interface is Microsoft Fabric een onmisbare tool voor elke organisatie die streeft naar geavanceerde data-analyse en real-time operationele inzichten. 

Waar bestaat Microsoft Fabric uit? 




Data Engineering: Lakehouse en Apache Spark?
Microsoft Fabric maakt gebruik van een Lakehouse-architectuur om de flexibiliteit van Data Lakes te combineren met de structurele integriteit van traditionele datawarehouses. Het platform ondersteunt Apache Spark-clusters, wat essentieel is voor grootschalige gedistribueerde gegevensverwerking. Door deze integratie kunnen organisaties zowel gestructureerde als ongestructureerde data opslaan en verwerken, zonder concessies te doen aan prestaties of schaalbaarheid.


Data Factory: Pijplijnbeheer en ETL
Met Microsoft Fabric kun je complexe data pijplijnen creëren en beheren via Azure Data Factory. Dit omvat het configureren van pijplijnen voor data-inname, transformatie en opslag, allemaal binnen één omgeving. Fabric ondersteunt visuele ETL-processen via Power Query, waardoor dataprofessionals de mogelijkheid krijgen om datastromen visueel te ontwerpen, zonder dat ze diepgaandkennis van code nodig hebben.


Data Science: Notebooks en Machine Learning
Binnen Fabric is er uitgebreide ondersteuning voor Data Science workflows. Het platform biedt ingebouwde notebooks die op Jupyter zijn gebaseerd, waarmee je experimenten en modellen kunt ontwikkelen en beheren. Dit biedt een krachtige omgeving voor machine learning en AI-projecten, waarbij je toegang hebt tot geavanceerde compute-resources en samenwerkingsmogelijkheden. Daarnaast kunnen modellen eenvoudig worden geïntegreerd met andere componenten van Fabric, zoals data pipelines en dashboards.


Data Warehousing: Relationele Databases 
Microsoft Fabric maakt het bouwen van relationele datawarehouses eenvoudig en efficiënt. Deze datawarehouses zijn ontworpen voor SQL-gebaseerde analyses en kunnen naadloos worden geïntegreerd met andere Fabric-componenten zoals Power BI. Dankzij deze integratie kunnen datawarehouses zowel historische als real-time data verwerken, wat cruciaal is voor het ondersteunen van hybride analytische workloads.


Real-time Analytics: Stream Processing en Data Activator
Voor organisaties die behoefte hebben aan real-time inzichten, biedt Microsoft Fabric robuuste real-time analytics mogelijkheden. Het platform ondersteunt stream processing, waarmee je real-time data kunt verwerken en analyseren. Data Activator speelt hierin een sleutelrol door automatische acties te triggeren op basis van gedefinieerde gebeurtenissen en datapatronen. Dit maakt het mogelijk om onmiddellijk te reageren op veranderingen in je data, wat essentieel is voor toepassingen zoals fraudedetectie en operationele monitoring.


Microsoft Fabric in Actie: Hoe Werkt Het?
Het succes van Microsoft Fabric ligt in zijn sterke architectuur en diepgaande integratie van verschillende datafuncties. Door de OneLake-architectuur kunnen alle data- en analysecomponenten gebruik maken van dezelfde dataopslag, wat resulteert in een naadloze samenwerking tussen data lakes, warehouses en streaming services. Deze gecentraliseerde aanpak vermindert niet alleen de complexiteit van datamanagement, maar verhoogt ook de consistentie en betrouwbaarheid van analyses. 

Daarnaast profiteert Fabric van de voordelen van een SaaS-model (Software as a Service). Dit betekent dat alle essentiële services direct beschikbaar zijn via de cloud, zonder de noodzaak voor complexe installatie of integratie. Hierdoor kunnen organisaties sneller operationeel zijn en zich concentreren op het benutten van hun data voor strategische besluitvorming. 

Wil je ontdekken hoe Microsoft Fabric jouw organisatie kan ondersteunen bij het bereiken van nieuwe hoogten in data-analyse? Neem dan contact met ons op! 

Meer informatie?

App mij