Processen automatiseren

Om processen te verbeteren en te versnellen wilt u als organisatie processen automatiseren. Hiermee worden routinematige werkzaamheden geautomatiseerd. Routinematige handelingen zijn niet alleen saai, maar ook foutgevoelig en zonde van de tijd. Een manier om deze processen te automatiseren is het implementeren van Robotic Process Automation (RPA). Voordat de werkzaamheden met RPA geautomatiseerd kunnen worden, moeten eerst de processen in kaart worden gebracht en geïdentificeerd worden welke processen in aanmerking komen voor RPA.

RPA kan alle processen automatiseren die u op de computer uitvoert

Met RPA (Robotic Process Automation) worden met behulp van software robots repeterende handelingen die plaatsvinden op computers geautomatiseerd. RPA kan dus in de basis ingezet worden door iedereen die werkt met een computer. En de repeterende handelingen (processen) die u doet op de computer kunnen we door de software robot laten doen.

Daarbij maakt het niet uit welke programma’s u gebruikt en welke internetpagina’s u bezoekt. Ook kan de robot inloggen in tools en sites zoals u dat doet. In feite kan de software robot alle dingen doen op een computer die u ook kunt doen. Daarom noemen we de robots ook wel eens virtuele medewerkers. Ze nemen uw saaie repeterende handelingen op de computer over, zonder fouten te maken, te klagen of ziek te worden.

Geschikte processen om te automatiseren

RPA is bij uitstek geschikt om processen te automatiseren waarvoor u allerlei data nodig heeft uit verschillende systemen.

Geschikte processen vindt u door te kijken waar u en andere medewerkers herhaalde handelingen uit moeten voeren om data te verwerken.

Heeft u een beeld van welke routinematige handelingen er allemaal plaatsvinden, dan kunt u de processen selecteren die het meest geschikt zijn voor RPA.

 • Gestandaardiseerd zijn
 • Veel tijd kosten
 • Vaak worden uitgevoerd (bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks)
 • Verschillende systemen gebruiken
 • Verbeterd kunnen worden (in efficiëntie, kwaliteit en beheersing)

Een proces hoeft niet 100% gestandaardiseerd te zijn. Wanneer bijvoorbeeld 80% van de te verzenden facturen op een standaard wijze kan worden verwerkt en de robot kan herkennen wanneer een factuur niet mag worden verzonden, dan kan d.m.v. RPA 80% van alle facturen worden verwerkt. Uw collega’s blijven verantwoordelijk voor de 20% ‘complexere’ facturen. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om te standaardiseren, waardoor er steeds minder complexe facturen verwerkt hoeven worden.

Voorbeelden van processen die geschikt zijn om te automatiseren

Om u een beter beeld te geven van processen die geautomatiseerd kunnen worden een aantal voorbeelden.

 • Het opstellen en delen van rapportages met data uit verschillende bronnen
 • Het controleren en verwerken van (inkoop) facturen
 • Controleren en verwerking van gemaakte uren
 • Bijhouden van rittenregistraties
 • Het bijhouden van voorraden, voorraadwaardering en levertijden
 • Het opzoeken en overnemen van data uit verschillende portalen
 • Het fiatteren van betalingen
 • Het automatisch aanmaken van artikelen
 • Monitoren van de prijzen van concurrenten
 • Verzenden en versturen van (termijn)facturen
 • Masterdata management
 • Het plaatsen van vacatures

U ziet dat de taken heel verschillend zijn, ieder bedrijf heeft andere processen die in aanmerking komen. Heeft u niet gelijk duidelijk of uw beoogde proces geschikt is? Of heeft u moeite processen te kiezen? Met onze RPA workshop leert u samen met u collega’s kritisch te kijken naar uw eigen bedrijfsprocessen. En u leert hoe u RPA kunt inzetten binnen uw organisatie.

Patina bespaart 2,5 FTE door lekkagemeldingen te automatiseren

“Peacock helpt je met hun RPA-oplossing bedrijfsprocessen te optimaliseren, waardoor medewerkers zich met uitdagende taken kunnen bezighouden. Peacock is een fijn bedrijf om mee samen te werken.”

Frankie Who | Servicemedewerker | Patina dakdenkers

Hoe processen worden geautomatiseerd

Vind u het lastig om in te beelden hoe RPA processen automatiseert en hoe dit allemaal werkt? Zie het als een onzichtbare robot die op uw computer staat die uw werk overneemt.

Hier ziet u een software robot aan de slag bij De Krom.

Ook aan de slag met het automatiseren van processen?

Wij bieden u een vrijblijvende kennismaking aan waarbij we u meer vertellen over RPA. Daarbij gaan we met u het gesprek aan over welke processen binnen uw organisatie potentieel geschikt zijn om te robotiseren hoe Peacock dit met verschillende diensten in uw organisatie kan integreren.

Vraag een RPA kennismakingsgesprek aan!

App mij

Bedankt voor het invullen!

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons op LinkedIn. Blijf op de hoogte van Peacock en de laatste ontwikkelingen op het gebied van RPA & BI