Wat is Azure?

Binnen Peacock werken wij veel met Microsoft Azure, we zien bij onze klanten steeds meer interesse in het gebruik van dit platform. De mogelijkheden lijken oneindig en daardoor ziet u soms door de bomen het bos niet meer. In dit blog beantwoorden we daarom de vragen; wat is Azure nu eigenlijk? En waarom stappen bedrijven over?

Stel; u heeft geen auto tot uw beschikking, maar u wilt dit weekend met het gehele gezin weg. U besluit een auto te huren. Geen luxe, maar een degelijke auto die u van a naar b brengt. De zaterdag daarna gaat u met uw 8 vriendinnen een dagje weg. U huurt nu een grote auto met veel zitplaatsen en het zou mooi zijn als deze auto ook nog een beetje snel is.

Zoals u leest wordt uw behoefte op ieder moment gefacilieerd door het autoverhuurbedrijf. Dit is exact wat Microsoft Azure doet. Microsoft Azure is een soort van ‘lease’ server die de juiste resources beschikbaar maakt op het moment dat u ze nodig heeft. 

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure is het cloud computingplatform van Microsoft waarmee u als organisatie verschillende resources op ieder moment en overal tot uw beschikking heeft. Resources zoals dataopslag, geheugen en processor rekenkracht. Dit wordt beschikbaar gesteld vanuit fysieke datacenters van Microsoft die vol staan met servers. Deze servers zijn de hardware en bevatten – net zoals uw laptop – alle benodigde resources. De datacenters staan wereldwijd en overal waar u bent kunt u deze resources gebruiken.

Vroeger en nu?

Voorheen hadden veel organisaties een eigen lokale server; een dedicated omgeving (on-premise). U kocht zelf een server met een bepaalde set aan resources en daarop werden bijvoorbeeld de BI tools en benodigde applicaties geïnstalleerd en geconsumeerd.

Een nadeel van een eigen server is bijvoorbeeld schaalbaarheid; vooraf moet u inschatten welke resources u nodig heeft en wat u in de toekomst verwacht nodig te hebben. Hierdoor ontstaat regelmatig een overschot aan capaciteit of kunt u als organisatie op sommige momenten meer capaciteit gebruiken, maar is er te weinig beschikbaar.

Virtuele servers, shared hosting en cloud hosting bieden hier een oplossing voor, waarbij cloud hosting de hoogte vorm van flexibiliteit geeft. Hieronder lichten we de verschillende vormen toe.

Dedicated server

Eén fysieke machines behoort tot één organisatie. Op die machines installeert u bijvoorbeeld Windows en de benodigde tool om BI te gebruiken. Dedicated server is erg kostbaar, vergt veel onderhoud, maar heeft goede security, mits de organisatie dit proces goed heeft ingericht.

Virtuele private server

Eén fysieke machines behoort tot één organisatie. Deze machine wordt opgeknipt in meerdere virtuele machines. Bijvoorbeeld 4 windows installaties op een fysieke machines en elke virtuele machines kunt u een eigen doeleinde geven. Anders tools op andere machines.

Voorbeeld: Wanneer een medewerker van Peacock met de robotsoftware aan de slag gaat, moet hij met zijn eigen laptop via de server inloggen naar een andere virtuele machines, omdat daarop de RPA-software staat geïnstalleerd.

Shared hosting

Eén fysieke machine, verschillende virtual machines, maar met verschillende businesses / organisaties maakt u daar gebruik van. Shared Hosting is goedkoop, maar erg beperkt.

Cloud hosting (o.a. Azure)

Meerdere fysieke machines in de cloud met meerdere virtuele machines en verschillende businesses/organisaties maken daar gebruik van.

Voordelen van Cloud Computing

  • Kosten-efficiëntie: U betaalt alleen voor wat u gebruikt. Geen kosten vooraf: Pay-as-you-go. Duizenden klanten delen de kosten van de resources. Via Azure kunt u bijna gratis instappen en betaalt u achteraf voor wat u gebruikt.
  • Globaal: Kies uit één van de 54 regio’s in 140 verschillende landen waar uw data fysiek wordt opgeslagen. Data is altijd beschikbaar waar en wanneer u wilt.
  • Beveiliging: De cloud provider zorgt voor de fysieke beveiliging. Verder zijn cloud services ‘secure by default’: Standaard krijgt u basis-beveiligingen, maar u kunt zelf additionele veiligheid services
  • Betrouwbaar: Data backup, disaster recovery
    • Disaster discovery. Bij een (natuur)ramp waarbij de cloud provider wordt geraakt wordt er direct geschakeld naar een datacenter binnen de regio/beschikbare zone. Hierdoor heeft de ramp geen invloed op de beschikbaarheid van uw omgeving.
  • Schaalhaarbeid: Vergroot of verklein de resources en services op basis van hetgeen wat u op dat moment nodig heeft.
  • Elastisch: De resources en services worden automatisch vergroot of verkleind wanneer de situatie daarom vraagt (bijvoorbeeld voor zware queries).
  • Up-to-date: De onderliggende hardware en software is patched, up-to-date en worden indien nodig door de cloud provider vervangen, zonder dat u daar last van heeft.

Azure biedt verschillende cloud services aan. De twee meest voorkomende type of cloud services voor Infrastructuur as a Service (IaaS) is:

  • Compute: Dan neemt u een virtuele machine af. Een geïnstalleerde machine met Windows erop en dan kunt u verder doen wat u wilt. U krijgt inloggegevens, maakt connectie en u kunt aan de slag.
  • Storage/database: Opslag waar u gebruik van maakt. Lijkt op Dropbox / Onedrive. In een database is de data alleen op een gestructureerde manier vastgelegd (relaties), dit in tegenstelling tot storage. 

Welke type van cloud computing zijn er?

Binnen cloud computing zijn er drie verschillende vormen mogelijk. Microsoft geeft de volgende definities:

IaaS: Infrastructure as a Service voor admins

IaaS is een type cloud computingservice dat op aanvraag essentiële computing-, opslag- en netwerkresources biedt. U betaalt voor wat u gebruikt. Door de infrastructuur van uw organisatie naar een IaaS-oplossing te migreren, kunt u het onderhoud van uw on-premises datacentrums verminderen, geld besparen op hardwarekosten en in real time zakelijke inzichten verkrijgen. IaaS-oplossingen geven u de flexibiliteit om uw IT-resources afhankelijk van de vraag omhoog en omlaag te schalen. Deze oplossingen helpen u ook snel nieuwe toepassingen in te richten en de betrouwbaarheid van uw onderliggende infrastructuur te verhogen.

 

Voorbeeld: Kale laptop en u kunt zelf bepalen wat u er mee gaat doen.

PaaS: Platform as a Service voor Developers

PaaS is een volledige ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud, met bronnen die u in staat stellen alles te leveren, van eenvoudige cloud toepassingen tot geavanceerde, bedrijfstoepassingen die geschikt zijn voor gebruik in de cloud. U koopt de benodigde bronnen bij een cloudserviceprovider op basis van betalen per gebruik en opent deze via een beveiligde internetverbinding.

Net als IaaS omvat PaaS infrastructuur (servers, opslag, netwerken) maar ook middleware, ontwikkelhulpprogramma’s, BI-services (Business Intelligence), systemen voor het beheren van databases en meer. PaaS is ontworpen om ondersteuning te bieden tijdens elke fase van de levenscyclus van een webtoepassing: bij de ontwikkeling, het testen, de implementatie en bij het uitvoeren van updates.

Voorbeeld: Laptop met Windows en wifi verbinding. Ik configureer mijn eigen software. Verder komen we er wel uit.

SaaS: Software as a Service voor klanten

SaaS stelt gebruikers in staat om via internet verbinding te maken met toepassingen in de cloud en deze te gebruiken. Voorbeelden zijn e-mail, agendafuncties en kantoorsoftware (zoals Microsoft Office 365).

SaaS biedt een volledige softwareoplossing waarvoor u een cloudserviceprovider per gebruik betaalt. U huurt de toepassing zodat uw organisatie er gebruik van kan maken, en uw gebruikers maken er verbinding mee via internet, doorgaans via een webbrowser. De gehele onderliggende infrastructuur, middleware, toepassingssoftware en -gegevens bevinden zich in het datacenter van de serviceprovider. De serviceprovider beheert de hardware en software, en met de juiste serviceovereenkomst zorgt de serviceprovider dat de toepassing en de gegevens beschikbaar en beveiligd zijn. Met SaaS kan uw organisatie snel met een toepassing aan de slag, tegen minimale kosten vooraf.

Voorbeeld: Ik wil e-mail gebruiken en het maakt mij niet uit wat er verder omheen draait. U ontvangt een laptop met geconfigureerde software en kunt direct e-mails verzenden.  

Cloud computing: Wie is waar voor verantwoordelijk?

On-premise versus Azure m.b.t. Total Cost of Ownership

Erg gaaf al deze voordelen met cloud computing, maar bespaar ik ook kosten ten opzichte van mijn huidige on-premise omgeving?

Hiervoor kijken we naar de TCO (Total cost of ownership). Dit houdt in; een opsomming van alle directe en indirecte kosten. Dit omdat er bij on-premises voornamelijk kosten vooraf worden gemaakt en bij cloud computing voornamelijk maandelijks op basis van gebruik.

On-premise is CAPEX, oftewel u betaalt de kosten vooraf. De zichtbare kosten zijn de software licentie fees. De onzichtbare kosten zijn voor de implementatie, configuratie, training, fysieke beveiliging, hardware, IT-personeel en onderhoud.

Azure is OPEX, de kosten worden gebaseerd op uw gebruik. De zichtbare kosten zijn het maandelijks gebruik. De onzichtbare kosten zijn voor de implementatie, configuratie en training.

Azure heeft een online calculator tool om vooraf een inschatting te maken van de maandelijkse kosten op basis van gebruik. Deze vindt u hier.

Verder worden de kosten binnen Azure dagelijks gemonitord vanuit het Azure portal en budgetten ingesteld om te voorkomen dat er onverwachte hoge kosten worden gemaakt.

Al met al zijn er een hoop voordelen om te kiezen voor Azure. Heeft u nog vragen n.a.v. deze blog, neem dan contact op via onderstaande op.

Bent u benieuwd hoe Azure werkt? U kunt via deze link gratis een account aanmaken met $200 credit om mee te experimenteren!

In onze volgende blog gaan we in op de verschillende Azure Data Tools (Data Factory / Databricks / Data Lake)

Meer informatie?

App mij