Waarom uw organisatie vanaf nu een management dashboard wilt!

Uw organisatie beschikt over een schat aan data, maar wordt de data al door middel van een management dashboard getoond? Weet u of de data betrouwbaar is en staan alle belangrijke KPI’s op het dashboard?

Veel vragen, maar na het lezen van deze blog weet u wat een management dashboard is, welke KPI’s onmisbaar zijn en waarom u een management dashboard in Power BI nodig heeft. Laten we beginnen met ‘wat is een management dashboard’.

Wat is een management dashboard?

Een management dashboard geeft op een overzichtelijke manier inzage in de prestaties en resultaten van een organisatie. Denk hierbij aan inzage in de verschillende bedrijfsprocessen, zoals financieel, verkoop, inkoop, marketing, HR en voorraadbeheer.

Het dashboard moet goede KPI’s bevatten die aansluiten op de strategie en interne processen van de organisatie. Een dashboard kan namelijk strategisch van aard zijn, maar vaak ook bijdragen aan de aansturing van afdelingen. U ziet direct of uw organisatie en de verschillende afdelingen op schema liggen om de gestelde doelstellingen te behalen.

Waarom moeten organisaties een management dashboard gebruiken?

Een goed management dashboard geeft u binnen enkele klikken inzicht in de belangrijkste performance indicatoren van uw organisatie. Door de performance van uw organisatie objectief te meten kunt u tijdig bijsturen.

Belangrijk hierbij is dat het dashboard aanzet tot actie. Bijvoorbeeld: We zien dat de klant A 20% minder afneemt dan verwacht. Actie: Accountmanager gaat in gesprek met de klant om te bepalen hoe we deze klant beter kunnen bedienen. Door geautomatiseerd en actiegerichte inzichten te genereren kan een organisatie data-gedreven functioneren en is er grip op de uitvoering van de strategie en de aansturing van afdelingen.

Dashboard Financial Insights Accelerator
Management dashboard

Welke KPI’s staan op een goed management dashboard?

Welke KPI’s op een goed management dashboard moeten staat is maar gedeeltelijk generiek te bepalen, deels is dit ook afhankelijk van de strategie en interne processen van de organisatie.

Een ding is zeker, je wilt niet sturen op te veel KPI’s. Keuzes maken is dus van belang! Hierbij zullen zeker ook veelgebruikte en generieke KPI’s van belang zijn. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van nuttige KPI’s voor een aantal afdelingen:

 1. Sales/marketing
  1. Conversiepercentage lead naar verkoopkans
  2. Het aantal wins op strategische focus accounts
  3. Waarde gewonnen verkoopkansen vs budget en vs prognose
  4. Doorlooptijden verkoopproces
 
 1. Finance
  1. Omlooptijd debiteuren / crediteuren
  2. P&L budget vs werkelijk en prognose vs werkelijk
  3. KPI’s gericht op omzet drivers
  4. Marge KPI’s
 
 1. HR
  1. Gemiddelde arbeidsduur
  2. Diversiteit op basis van opleiding/leeftijd/geslacht
  3. Productiviteit
  4. Ziekteverzuim

Waarom het management dashboard in Power BI

Wanneer u uw dashboard nog in Excel maakt, dan wordt het de hoogste tijd om dit in Power BI* of een andere BI-tool te gaan doen. Waarom? Excel is:

 • Tijdrovend
 • Foutgevoelig door handmatige handelingen
 • Data uit meerdere systemen kunnen niet gekoppeld worden
 • Grootte datasets leiden tot performance problemen
 • Beperkt tot geen verdere analyse- en interactiemogelijkheden

De voordelen van uw management dashboard in Power BI is:

 • Geen handmatige acties meer, dit scheelt u tijd
 • Het automatiseren van de processen en inbouwen van validaties zorgt ervoor dat u altijd betrouwbare data heeft
 • Data uit andere systemen worden rechtstreeks gekoppeld, waardoor u altijd de beschikking heeft over real-time data.
 • Voor de eindgebruiker is het heel makkelijk aanpassingen te doen in het dashboard
 • Het dashboard in Power BI is interactief, waardoor u makkelijk zelf analyses kunt doen

* Microsoft is de marktleider op het gebied van Analytics en Business Intelligence Platforms. Power BI maakt het voor organisaties makkelijk om op een laagdrempelige manier Business Intelligence te gebruiken. Power BI is dé Self-Service BI-oplossing die het eindgebruikers in staat stelt zelf data inzichtelijk te maken in dashboards en rapportages, zonder de hulp van IT. Wilt u Power BI dashboards binnen uw organisatie delen, dan heeft u hiervoor een PRO-versie nodig. Deze kost €8,40 per maand per gebruiker. Door dit licentiemodel is Power BI schaalbaar en een kosten efficiënte BI oplossing.  

Bent u opzoek naar een betrouwbaar management dashboard in Power BI? Neem via onderstaande knop contact met ons op!

Meer informatie?

App mij