BI inzetten als voorraadbeheer software

We zien het nog steeds, maar gelukkig wel minder: organisaties die hun voorraadbeheer nog in een Excelletje bijhouden. Tijdrovend, foutgevoelig en niet up-to-date. En daarom gaan we in deze blog in op het inzetten van BI als voorraadbeheer software.

We kunnen eerst uitgebreid stil gaan staan bij wat Business Intelligence en voorraadbeheer is, maar dat gaan we niet doen. En daarom geven we u van beide termen in één zin wat de betekenis is.

Business Intelligence: Het verzamelen van gegevens van de eigen handelsactiviteit en op basis daarvan strategische en tactische inzichten verkrijgen en beslissingen nemen.

Voorraadbeheer (software): Met deze software wordt alle ingaande en uitgaande goederen en daarbij horende activiteiten beheert en inzichtelijk gemaakt.

Uw kapitaal zit in uw voorraad. Waarderingen voor de voorraden, doorlooptijden, voorraadverschillen en marges zijn daarom belangrijke zaken voor uw organisatie. Het inzichtelijk maken van deze zaken is voor veel organisaties al een uitdaging, laat staan als u verschillende artikel categorieën, landen of specifieke orders wilt analyseren. Het is daarom belangrijk om data m.b.t. voorraadbeheer betrouwbaar en inzichtelijk te hebben!

Uitdaging van voorraadbeheer in Excel

Zoals eerder benoemd maken veel organisaties nog gebruik van Excel om hun voorraadbeheer inzichtelijk te maken. Om bovenstaande genoemde inzichten te verkrijgen dienen zij de volgende stappen te doorlopen:

 1. Het verzamelen van alle benodigde data voor uw voorraadbeheer;
 2. Deze data verwerken in hetzelfde format;
 3. Dit Excelformat voorzien van draaitabellen zodat u de data kunt visualiseren.

Heeft de organisatie eindelijk de Exceldashboards klaar, kunnen zij deze dashboard niet makkelijk delen. Het delen van deze dashboard gebeurt dan via mail of deze worden op een centrale plaats neergezet.  

De nadelen van op deze manieren werken zijn;

 • Het verwerken van data in draaitabellen is een uitdaging voor veel medewerkers;
 • Handmatig werk nodig in Excel;
 • Foutgevoelig;
 • Kost veel tijd;
 • Data die in meerdere systemen zitten kunnen niet zomaar gekoppeld worden met Excel;
 • (Te) veel data leidt tot performance problemen.

En daarom beste kijkbuiskinderen bestaat er zoiets als Business Intelligence of misschien nog wel beter: De Inventory Accelerator van Peacock (inderdaad, ongegeneerd reclame maken)

Voorraadbeheer met de BI-oplossing van Peacock

Met de Inventory Accelerator van Peacock heeft u altijd en overal een standaard analyse kubus tot uw beschikking waarin de volledige goederenstroom is opgenomen. De dashboards worden in Power BI gemaakt, zodat u met een druk op de knop alles wat met de voorraad te maken heeft in beeld heeft om te analyseren. U ziet direct de trends en ontwikkelingen binnen het voorraadproces. Wilt u meer informatie, dan kunt u met een paar klikken de onderliggende transacties inzien. Ook is het mogelijk om marge analyses tot op product- en orderniveau uit te voeren. Naast deze mogelijkheden is er met de BI-oplossing van Peacock sprake van benchmarking tussen de artikelen en de artikelgroepen. U kunt eveneens vanuit de invalshoek voorraad, locatie en orderinformatie analyses uitvoeren. En omdat dat nog niet alles is, kunt u zelfs heel gemakkelijk uw voorraadbeheer dashboards met uw collega’s delen!

Overige voordelen van uw voorraadbeheer in Power BI

Er zijn natuurlijk al een hoop voordelen hierboven genoemd om uw voorraadbeheer in Power BI te gaan doen. Er zijn ook voordelen van Power BI die niet alleen voor uw voorraadbeheer interessant is, maar ook voor andere deelgebieden binnen uw organisatie, namelijk:

 • Door gebruik te maken van standaard dashboards kunnen medewerkers gemakkelijk door middel van drag and drop dashboard realiseren. Ze hebben geen hulp meer nodig van een BI developer.
 • U kunt met uw laptop, tablet en telefoon de dashboards benaderen.
 • Op een gemakkelijke manier maakt u complexe data visueel aantrekkelijk en realiseert u dynamische dashboards.
 • De goede integratie van Power BI met andere Microsoft-producten, zoals Teams, Excel en Azure Machine learning.
 • Omdat binnen Power BI gekozen kan worden voor verschillende data architecturen, is de snelle performance van dashboards altijd geborgd.

Wanneer Power BI gecombineerd wordt met de Inventory Accelerator van Peacock heeft u altijd en overal betrouwbare inzichten in uw voorraadbeheer data! Benieuwd naar onze oplossing? Neem via onderstaande knop contact op.

Meer informatie?

App mij